5. novembar 2017.

RVLS na proslavi 300 godina Slobodnog zidarstva u Londonu

Centralna proslava 300 godina Slobodnog zidarstva održana je u Londonu 31. oktobra 2017. godine u Royal Albert Hall-u, u organizaciji Ujedinjene Velike Lože Engleske (United Grand Lodge of England).
Delegacija Regularne Velike Lože Srbije, na čelu sa Velikim Majstorom, Bratom Rankom Vujačićem imala je čast da prisustvuje ovom istorijskom događaju, kojem je prisustvovalo skoro 4.000 masona iz celog sveta.

Pre 300 godina, četiri tadašnje Lože okupile su se u taverni „Goose and Gridiron“ u porti crkve Sv. Pavla u Londonu, 24. juna na dan Sv. Jovana 1717. godine, kako bi formirale prvu svetsku Veliku Ložu.

Proslava u Royal Albert Hall-u predstavljala je kulminaciju brojnih događaja tokom ove godine kojim se obeležavala 300-ta godišnjica. Gala događaj sadržao je obraćanja najviših predstavnika UGLE i uglednih masona iz celog sveta, muzički i scenski program u kojem je na simboličan način predstavljena celokupna istorija i nasleđe modernog slobodnog zidarstva.

Među brojnim zvanicama bili su i Veliki Majstor UGLE, njegovo kraljevsko visočanstvo Vojvoda od Kenta (Duke of Kent), njegovo kraljevsko visočanstvo Princ Majkl od Kenta (Prince Michael of Kent), njegovo kraljevsko visočanstvo Otumfuo Osei Tutu II, njegova ekselencija Džon A. Kufur (John A. Kufuor) i drugi.

Događaj je prenošen uživo u centralnom masonskom hramu u Kovent Gardenu u Londonu, kao i preko interneta – a prenos je gledan u mnogim Velikim Ložama širom sveta. Nakon proslave, oko 2.000 gostiju uputilo se na svečanu večeru u Battersea Evolution dvoranu u Battersea parku.

Brigadir Vili Šekel (Willie Shackell), Veliki Sekretar Ujedinjene Velike Lože Engleske (UGLE) je ovim povodom istakao:
„2017. godina je godina u kojoj sa radošću gledamo na našu prošlost, ali i na našu budućnost. Tokom ovih 300 godina sledili smo našu tradiciju, gradili prijateljstvo, otvorenost, humanitarni rad, a ova proslava predstavlja isticanje svih vrednosti koje su nam drage. Izuzetno nam je drago da smo u društvu tolikog broja masona iz celog sveta, koji su došli da zajedno proslavimo našu 300-tu godišnjicu. Osećam da naša uloga u društvu ne može biti jača i radujem se našem putovanju kroz narednih 300 godina.“