10. decembra 2015.

Godišnja Skupština Velike Nacionalne Lože Francuske (GLNF)

Na poziv Velike Nacionalne Lože Francuske (GLNF – Grande Loge Nationale Française) NUVM RVLS Br. Ranko Vujačić prisustvovao je od 04. do 06. decembra Godišnjoj skupštini GLNF i re-instalaciji Velikog Majstora.

Prisustvo stranih delegacija na ovoj odlično organizovanoj svečanosti bilo je impresivno. Naime, Braća iz 58 Velikih Loža iz inostranstva došla su na Godišnju skupštinu GLNF. Oko trećine stranih delegacija predstavljala su Braća iz afričkih zemalja, što potvrđuje da se istorijske veze između Francuske i Afrike i dalje uspešno održavaju.
Veliki Majstor Velike Nacionalne Lože Francuske NU Brat Žan-Pjer Servel (Jean-Pierre Servel) je ponovo izabran sa 98% glasova na funkciju Velikog Majstora, na period od sledeće tri godine. Za njegovog zamenika izabran je VU Brat Žan-Pjer Role (Jean-Pierre Rollet). Instalaciju VM-a je obavio Veliki Majstor Ujedinjene Velike Lože Engleske (Pro-Grand Master UGLE Peter G. Lawndes), predstavnik Velike Lože koja je osnovala GLNF.
Na ovoj svečanosti, koja je bila sastavni deo Godišnje skupštine, prisustvovalo je oko 2.500 Braće iz Francuske i drugih delova sveta. Organizacija celokupnog programa je bila besprekorna uz ogromno zalaganje i učešće velikog broja Braće iz GLNF.

Veliki Majstor RVLS je obnovio mnoga ranija poznanstva i uspostavio nove kontakte, kao npr. sa Velikim Majstorom VL Kine (NU Brat Philip C. Liang, Grand Lodge of China F.&A.M., Taipei, Taiwan), sa novim VM Velike Lože Portugalije (NU Brat Julio Meirinhos), kao i sa mnogim drugima. Na svim susretima sa francuskom Braćom, a posebno sa Velikim Majstorom GLNF, kao i njegovim Zamenikom, Veliki Majstor RVLS je još više učvrstio veoma jake uzajamne veze, koje su i do sada postojale. Takođe, stekao se utisak da francuska Braća imaju posebno poštovanje i osećanja prema RVLS i Srbiji. To se moglo primetiti na svakom koraku u brojnim neformalnim susretima.

Na marginama ovog skupa sastali su se članovi Borda Svetske Konferencije Regularnih Masonskih Velikih Loža (čiji je član i VM RVLS) kako bi razmotrili razne teme i moguću saradnju u vezi sledeće Svetske Konferencije koja će se održati u Madagaskaru 2017. godine, a nakon uspešno održane Svetske konferencije prošlog meseca u San Francisku.
Veliki Majstor RVLS je imao sastanke sa sadašnjim i prethodnim Velikim Majstorima Turske, kao i sa Velikim Sekretarom Turske o razvoju masonerije u južnom delu našeg regiona, kao i o mogućim rešenjima pojedinih pitanja. Delegacija Turske, kao i Velika Loža Turske nam i dalje daje punu podršku za sve naše inicijative.

Tokom Godišnje skupštine u Parizu, VM RVLS se, između ostalih, sastao i sa Velikim Kancelarom UGLE (VU Brat Derek Dinsmore) i razgovarao na temu razvoja masonerije u Evropi, sa posebnim osvrtom na zapadnu Evropu. Tom prilikom su dogovorene zajedničke aktivnosti RVLS i UGLE, dve Velike Lože koje su i do sada uspešno sarađivale u korist evropske masonerije.