3. maja 2015.

IZVEŠTAJ SA IZLOŽBE RVLS U NIŠU

U organizaciji Narodnog Muzeja u Nišu i Regularne Velike Lože Srbije (RVLS), u galeriji Sinagoga, od 04. aprila do 01. maja, održana je izložba autora B.B.S. „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2015“, sa podnaslovima: „Antimasonska izložba“ i „Masonerija u Nišu“.

Otvoranju je prisustvovalo preko 200 posetilaca i slobodnih zidara, među kojima i Veliki Majstor Velike Lože Turske, Veliki Majstor Velike Američko-Kanadske Lože, Veliki Sekretar Velike Lože Turske, kao i mnogi članovi masonskih loža iz Engleske, Belgije, Albanije, itd.

Nakon što je Nebojša Ranđelović najavio izložbu, izvode iz svog rada „Uticaj slobodnog zidarstva na razvoj srpske državnosti“ pročitala je Marica Mišić, student Pravnog fakulteta u Nišu. Br. Aleksandar Nagorni istakao je značaj osnivanja slobodnozidarske Lože „Nemanja“ u Nišu, 1892. godine i pomenuo da dela osnivača ove Lože i dalje žive i da su nadživela njihove tvorce. Pročitamo je i pismo Avi Baranesa, Velikog Majstora Velike Lože Izraela, upućeno Velikom Majstoru RVLS Br. Ranku Vujačiču.

Gradonačelnik Niša, prof dr Zoran Perišić, otvrajući izložbu, istakao je da je krajnje vreme da se razbije „misterija“ oko toga ko su masoni, šta su učinili za Srbiju u njenoj istoriji, kao i da javnost uvidi njihovo humano delovanje.

Ranko Vujačić, Veliki Majstor RVLS, istakao je da se ovakvom izložbom uspostavlja most ka društvu i da izložba pokazuje da je masonerija sastavni deo našeg društva.

Izložbu je videlo 1.800 posetilaca koji su pokazali veliko interesovanje kroz pitanja i komentare upućena kustosu Muzeja i prisutnoj Braći. Veliki broj profesora istorije u srednjim školama je održalo svojevrsne časove istorije učenicima u prostoru Muzeja. Profesor pravnog Fakulteta u Nišu Nebojša Ranđelović je u Muzeju, tokom trajanja izložbe održao svojim studentima predavanje o „Uticaju slobodnog zidarstva na razvoj srpske ustavnosti“, a doc dr Nenad Stoiljković održao je praktični čas istorije svojim studentima.

Niš je sa izuzetnom pažnjom propratio izložbu o slobodnom zidarstvu, koja je bila korektno medijski propraćena, sa pozitivnim komentarima. Opšti utisak je da su ovom izložbom mnoge nepoznanice i „misterije“ otklonjene i da se na slobodno zidarstvo, nakon ove izložbe, gleda drugim, „pozitivnijim“ očima.