21. oktobra 2019.

Međunarodna konferencija „Slobodno zidarstvo u jugoistočnoj Evropi od XIX do XXI veka“

Dana 12. oktobra 2019. u prostorijama Instituta za evropske studije na Trgu Nikole Pašića 11 u Beogradu, održan je međunarodni skup na kojem je učešće uzelo 12 izlagača iz Srbije, Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Kosta Rike. Konferenciju je organizovao Institut za evropske studije (IES) u saradnji sa Regularnom Velikom Ložom Srbije, a u okviru proslave sto godina Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca „Jugoslavija.“ Likovni dizajn skupa uradio je Br. Svetislav Todorović.

Skup predstavlja i svojevrsni nastavak prvog naučnog skupa na ovu temu na prostorima bivše Jugoslavije koji je organizovao dr Matevž Košir u Ljubljani 11. maja 2017, povodom trista godina Ujedinjene velike lože Engleske, a u organizaciji Narodnog muzeja Slovenije, Ministarstva za kulturu Slovenije i Arhiva Republike Slovenije. Skup u Beogradu predstavljao je prvi naučni skup o masoneriji ikada održan u Srbiji.

Dana 11. oktobra Br. Tahir Hasanović bio je donator koktela dobrodošlice za strane učesnike u hotelu Savoy. Tom prilikom su strane učesnike skupa pozdravili NU VM Br. prof. dr Lukas Rasulić i dr Miša Đurković, direktor IES-a.

Narednog dana, u subotu 12. oktobra, održan je međunarodni skup koji se sastojao od uvodnog dela i tri panela. U uvodnom delu NU VM prof. dr Lukas Rasulić, izrazio je zadovoljstvo što se skup održava u godini kada RVLS obeležava 100 godina Velike Lože SHS „Jugoslavija.“ On je istakao da je nemoguće pisati istoriju jedne masonerije bez konsultovanja arhiva drugih velikih loža iz regiona, Evrope i SAD. Iz tog razloga je veoma važno da se organizuju ovakvi skupovi na kojima stručnjaci iz regiona i Evrope mogu da razmene znanja, izvore i iskustva na ovu temu. Posebno je naglasio da su među pristunima neki od vodećih stručnjaka za istoriju slobodnog zidarstva iz zemalja iz kojih dolaze (Italije, Mađarske, Slovenije i Srbije).

Posle govora velikog majstora prisutnima se obratio dr Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, kao i koordinator skupa prof. dr S. G. Marković. Program konferencije je u prilogu.

Na skupu su na tri panela svoje radove predstavili sledeći učesnici: prof. Fulvio Konti (Fulvio Conti) sa Univerziteta Firenca, dr Ljubinka Toševa Karpovič (Karpowicz) iz Rijeke, dr Erik Beket Viver (Eric Beckett Weaver) sa Univerziteta Debrecin, dr Atila Pok (Attila Pók) sa Instituta za napredne studije (Institute for Advanced Studies – ISAK) u Kisegu, penzionisani član Istorijskog instituta Mađarske akademije nauka, prof. Mihailo Milinković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Stanislav Sretenović, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, prof. S. G. Marković iz Instituta za evropkse studije i sa Fakuletata političkih nauka u Beogradu, dr Matevš Košir iz Arhiva Slovenije, dr Miša Đurković, naučni savetnik i direktor Instituta za evropske studije u Beogradu, dr Žolt Lazar (Zsolt Lazar) sa Univerziteta u Novom Sadu, dr Nemanja Radulović, vanredni profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i g. Oskar Barbosa Lisano (Oscar Barboza Lizano), doktorand na Univerzitetu u Varšavi. Na skupu je prikazan i dokumentarni film posebno snimljen povodom sto godina Velike lože SHS „Jugoslavija“ čiji je režiser g. Željko Mirković. 

Institut za evropske studije planira da izda zbornik sa ovog skupa na engleskom jeziku u narednoj godini.