1. juna 2015.

MORAL I DOGMA – NOVA KNJIGA U IZDANJU RVLS

Albert Pajk (1809-1891) je Veliki Majstor Masonske Renesanse, osnivač i utemeljitelj slobodnozidarskog Škotskog Reda. „Moral i Dogmu“ je napisao 1852. godine. On je osnivač savremenog Škotskog Reda; jedan religiozni čovek; filosof; pesnik – književnik i analitičar; vojnik i General; Humanista i Filantrop; prevodilac… koji u knjizi „Moral i Dogma“ daje odgovore i komentare o razvoju filosofije, istorije, religije – kroz celu istoriju Vere od nastanka sveta, njen simbolizam i njene promene u vremenu.

Ova knjiga se preporučuje onima koji su zainteresovani za filosofiju Slobodnog zidarstva i komparativnu religiju, a posebno onima koji su namerni da istinski spoznaju i razumeju Bratstvo. I, iznad svega, za shvatanje simbolizma Slobodnog zidarstva, čiji genije je Pajk, koji za SZ kaže: „da ako masonerija ima dušu, da je ona u njenom simbolizmu“. Od svog prvog izdanja, knjiga je bila pravi, prihvaćeni i priznati masonski priručnik. Ona je najveća ezoterična zbirka svega onoga što čini slobodno zidarstvo.

Autor je i veoma žestok kritičar nepravde i nepravičnosti, neistine i neslobode, socijalne politike i ljudskih prava, lažne demokratije i zle tiranije, nemorala i politike, a naročito izopačene države. Prikazao se kao vatreni kritičar korupcije, a naročito korumpiranih političara. Dok se čitaju i tumače njegove misli o ovim temama gotovo da se oseća kadenca napetosti, kako nam Pajk podiže tenziju svojim ritmom izlaganja.

Knjigu „Moral i Dogma“ preveo je Br. Voja Jovanović iz Lože Br. 16 „Singidunum“ i Br. 33 „Quatour Coronati“.