12. marta 2015.

Predavanje Velikog Majstora RVLS u Briselu na Skupštini RVL Belgije

Na lični poziv Velikog Majstora Regularne Velike Lože Belgije, Brata Žaka Fransoa, Veliki Majstor Regularne Velike Lože Srbije, Br. Ranko Vujačić je na upravo završenoj Skupštini RVL Belgije (od 6. do 8. marta 2015.) održao predavanje o Masoneriji u Srbiji.

Na Skupštini RVL Belgije, u njihovom Velikom Hramu u centru Brisela, u ulici Rue Royale (Kraljevska ulica), prisustvovala su mnoga belgijska Braća, kao i visoki zvaničnici iz drugih evropskih obidijencija.
Predavanje Velikog Majstora RVLS je bilo jedino predavanje na tom skupu i prvo koje je RVL Belgije organizovala u okviru njihovog novog programa gostovanja stranih Velikih Majstora na Skupštinama RVL Belgije.
Veliki Majstor RVLS je, pozdravivši prisutne kratkim uvodnim govorima na flamanskom jeziku, francuskom i nemačkom (sva tri zvanična jezika u Belgiji), održao predavanje na englekom jeziku. Izlaganje se fokusiralo na istorijat i razvoj Masonerije (od kraja 18. veka do danas) na današnjoj teritoriji Srbije.

Najveću pažnju publike pobudili su događaji i razvoj RVLS u poslednjih nekoliko godina. Bilo je reči o našim aktivnostima u domenu uspostavljanja mosta ka društvu, humanitarnim akcijama i unutrašnjem razvoju RVLS, kao i o našim aktivnostima na međunarodnom planu.
Posebnu pažnju je izazvala masonska izložba RVLS u Etnografskom muzeju u Beogradu, u junu mesecu prošle godine. Ovaj događaj mnogi smatraju za jedan od najvećih uspeha RVLS. Takođe, vladalo je i veliko interesovanje za Masonsku akademiju RVLS u osnivanju.
Veliki Majstor RVL Belgije se u svom pozdravnom govoru zahvalio na saradnji sa RVLS i pohvalio dosadašnja dostignuća RVLS, istakavši da srpski masoni treba da budu ponosni i da mnogima posluže za primer.
Veliki Majstor RVLS je u brojnim konsultacijama sa belgijskim i prisutnim stranim zvaničnicima vodio konstruktivne razgovore u vezi njihovog učešća na „Evropskoj Konferenciji Velikih Majstora“ u junu u Beogradu, kao i u vezi sa „Svetskom Konferencijom Regularnih Masonskih Velikih Loža“ koja će se održati u mesecu novembru ove godine u San Francisku pod pokroviteljstvom Velike Lože Kalifornije.