17. oktobra 2016.

Svetlost Balkana u Beogradu

U Beogradu je od 14. do 16.10.2016. obeležen značajan datum u srpskom Slobodnom zidarstvu – 140 godina od osnivanja prve srpske Lože „Svetlost Balkana“ (16.10.1876). Cilj rada ove Lože u Srbiji je bio širenje svetlosti Slobodnog zidarstva, podrška borbi za nacionalno osolobođenje, dobročinjenje i duboka odanost svojoj zemlji.

Članovi Lože „Svetlost Balkana“ su bili ugledni profesori Velike škole, političari, industrijalci, visoki državni činovnici, lekari, kompozitori,  trgovci, slikari (Mihajlo Valtrović, Svetomir Nikolajević, Emilijan Josimović, Jovan Đaja, Davičo Haim, Mićo Ljubibratić, Marko Polak, Jovan Zega, Draškoci Kornel, Petar Ubavkić, Đorđe Milovanović i dr.). To su bili umni i školovani ljudi, elita Srbije toga vremena, koja je nastojala da uvede Srbiju u moderne tokove dolazećeg 20. veka. Loža je imala podršku i pomoć Velikog Orijenta Italije i njegovog Velikog Majstora Đuzepe Garibaldija, revolucionara, patriote i velikog Masona Italije.

Kada se razmišlja o trenutku nastanka i okolnostima u kojima je Loža “Svetlost Balkana” radila na kraju 19. veka, mora se osetiti divljenje prema Braći koja su se u njoj nalazila. Oni su svoju dužnost Slobodnih zidara shvatali kao obavezu da svuda, ma gde se zatekli, šire svetlost slobode, dobročinstva i prijateljstva među narodima. Sjaj te svetlosti dokazivali su i uvećavali ličnim primerom, svojom spremnošću da pomognu svojoj zemlji i svakom čoveku kome je potrebna pomoć, bez obzira na lične žrtve koje su morali podneti.

Tradiciju i sećanje na ovu Ložu, na Đuzepe Garibaldija i njegove dobrovoljce, koji su se borili u Srbiji, nastavlja Loža „Svetlost Balkana – Garibaldi“, koja radi od 30. juna 1991. godine u Beogradu i danas je pod zaštitom Regularne  Velike Lože Srbije (RVLS).

Na ovogodišnjoj proslavi učestvovali su brojni gosti iz raznih zemalja i Obedijencija, a posebnu čast predstavljalo je prisustvo i predavanje gospođe Annite Garibaldi (Jallet), praunuke velikog Đuzepe Garibaldija.

Na svečanom radu su takođe prisustvoval i brojni članovi Regularne Velike Lože Srbije, na čelu sa Velikim Majstorom Rankom Vujačićem i počasnim VM RVLS Bracom Ćeranom iz Velikog Orijenta Italije, jednim od osnivača Lože „Svetlost Balkana-Garibaldi“.