1. oktobra 2015.

SVETSKA GARIBALDI KONFERENCIJA U ATINI

Delegacija Lože “Svetlost Balkana-Garibaldi” učestvovala je na 6. Svetskoj konferenciji Garibaldi Loža u Atini (25-27.09.2015).  Organizator  konferencije je bila atinska Loža Garibaldi, No.130, a pokrovitelj konferencije i domaćin velikog broja delegacija i gostiju je bila Velika Loža Grčke. Na konferenciji su učestvovale delegacije Garibaldi Loža iz Francuske, Srbije, Italije, Kipra, kao i reprezenti Garibaldi Loža iz USA, Brazila i  Australije.

Tradicionalni godišnji skup Garibaldinaca u Atini počeo je svečanim unošenjem zastava i intoniranjem himni svih prisutnih delegacija. Zatim je pozdravni govor održao VM Grčke Br. George Vassilogeorgis. U ime delegacije i Braće iz Lože “Svetlost Balkana-Garibaldi” prisutne je  pozdravio starešina Lože, a Br. Z.T. je preneo pozdrave NU VM RVLS Br. Ranka Vujačića.

Delegacija Velike Nacionalne Lože Francuske (GLNF), za vreme konferencije u Atini dodelila je našem Br. Velimiru-Bati Žugiću  medalju Velike Provincijalne Lože  Alpes  Mediterrannee (GLPAM),  kao znak dobre volje i saradnje izmedju Loža i za “doprinos i  aktivnosti u radu Medjunarodnog lanca Garibaldi Loža”.

U toku konferencije u Atini naglašeno je više puta da su sloboda,  pravda  i  mir  medju ljudima upravo  ideje i ciljevi  razumevanja i načina zajedničkog života  ljudi u svetu.