15. oktobra 2014.

SVETSKA GARIBALDI KONFERENCIJA U NICI

U Nici je održana 5. Svetska Konferencija Garibaldi Loža od 26. do 28.09.2014. u organizaciji Garibaldi Lože Br. 317 (Nica), odnosno pod pokroviteljstvom Velike Provincijalne Lože Alpes-Mediterranee (GLPAM), kao i sa velikom podrškom i značajnim učešćem same Velike Nacionalne Lože Francuske (GLNF).

U Delegaciji Lože „Svetlost Balkana-Garibaldi“ i RVLS su bili Braća M. E. i V.B.Ž. Ovom, već tradicionalnom godišnjem skupu Garibaldinaca prisustvovale su Garibaldi Lože iz: Francuske, Italije, Srbije, Njujorka, Grčke, Brazila, Argentine i Kipra.

Poseban doprinos ovogodišnjoj Garibaldi Konferenciji, dala je takođe i Gradska uprava i visoki zvaničnici grada Nice, u želji da ovaj skup ima i karakter omaža Đuzepe Garibaldiju (velikom revolucionaru, patrioti i heroju dva sveta), kao i njihovom gradu – Nici, gde je Garibaldi zapravo i rođen 1807. godine. S obzirom na tu činjenicu, Velika Nacionalna Loža Francuska (GLNF), Velika Provincijalna Loža i grad Nica, dočekali su i pružili gostoprimstvo Garibaldincima iz celog sveta na najvišem nivou.

Svečano otvaranje Garibaldi Konferencije je organizovano u reprezentativnom zdanju – Villa Massena u Nici, gde je pozdravni govor održao gradonačelnik Nice, gospodin Christian Estrosi (bivši ministar u francuskoj Vladi).

U Villa Massena je održana i Konferencija sa prezentacijom pozvanih radova. U predesedništvu Konferencije su bili VM GLNF Br. Jean-Pierre Servel, VM GLPAM Br. Dominique Charpentier, Anita Garibaldi Jallet i naš Brat. V.B.Ž.  Posle uvodnih pozdrava Velikih Majstora, upućenih svim učesnicima ovogodišnje Garibaldi Konferencije, Br. B.Ž. je prezentovao svoj rad „Poruke Garibaldija”, koji je naišao na opšte interesovanje prisutnih.

Delegaciji RVLS je ukazana posebna počast, kao predstavnicima jedne od najstarijih Garibaldi Loža u svetu, uz pominjanje RVLS kao značajne slobodnozidarske obedijencije u Evropi.