12. decembra 2019.

DELEGACIJA RVLS NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI VELIKE NACIONALNE LOŽE FRANCUSKE

Delegacija Regularne Velike Lože Srbije (RVLS) na čelu sa Najuvaženijim Velikim Majstorom, Bratom Lukasom Rasulićem, boravila je u Parizu od 06. do 08. decembra 2019. godine na Godišnjoj skupštini „Velike Nacionalne Lože Francuske“ (GNLF).

Pored brojnih susreta šefova delegacija u okviru kojih su vođeni veoma korisni i plodonosni razgovori, najznačajniji događaj za regularno slobodno zidarstvo u Srbiji jeste jednoglasna odluka članova Skupštine „Velike Nacionalne Lože Francuske“ da se ukine priznanje „Velikoj Loži Albanije“ i prekinu svi kontakti sa ovom Velikom Ložom, na isit način kako je to prethodno uradila „Ujedinjena Velika Loža Engleske“ (UGLE).

Povod za ukidanje priznanja VL Albanije jeste nastavak nepoštovanja sporazuma, odnosno deklaracije koja je potpisana 06. juna 2015. godine u Beogradu na tadašnjoj Evropskoj konferenciji Velikih Majstora, a u kojoj se eksplicitno navodi da isključivu nadležnost na teritoriji Kosova i Metohije ima „Regularna Velika Loža Srbije“.

Ovim potezom, braća iz GNLF pokazala su još jednom svoju opredeljenost ka poštovanju regularnih odluka najviših masonskih tela i poštovanje prema Braći iz RVLS.