5. novembra 2014.

RVLS na međunarodnoj Konferenciji u Sofiji

Medjunarodna masonska Konferencija “Budućnost čovečanstva i sistem masonskih vrednosti”, pod pokroviteljstvom Ujedinjene Velike Lože Bugarske (UVLB),  održana je u Sofiji 01.11.2014. godine. Konferencija se tradicionalno održava svake dve godine. I ove godine je okupila Braću iz mnogobrojnih bugarskih loža, Braću iz regiona, kao i predstavnike RVLS. Braća su na Konferenciji izlagala svoje radove i učestvovala na panel diskusijama.

Predstavnici RVLS na ovoj konferenciji su bili VU ZVM  Br. L.R. i VU Br. V.B.Ž., čiji radovi su bili među uvodnim referatima. Na Konferenciji je takođe aktivno učestvovao VM UVLB Br. Ivan Sariev, kao i  veliki broj VO UVLB.

U toku trajanja Konferencije Braća iz UVLB su organizovala dva izuzetna događaja. Prvi događaj je vezan za bratimljenje naše Lože “Singidunum” i bugarske Lože “Svetlina 94” iz Sofije. Ovaj događaj bratimljenja dve Lože iz bratskih  Obedijencija je ostavio poseban utisak na sve prisutne.

Drugi događaj je bilo održavanje već tradicionalne  Konferencije “Očevi i sinovi“ (Fathers and Sons), koju organizuje Loža “Sveti Jovan” iz Sofije. Konferencija je ove godine imala tematski naziv  “Grešni sin” (Prodigal Son) i okupila je Braću iz velikog broja bugarskih loža, kao i goste iz inostranstva. Na Konferenciji je prezentovan rad našeg Br. Bate Žugićapod nazivom  “Zašto očevi praštaju?”.

Posle prisustva i aktivnog učešća u radu dve međunarodne Konferencije u UVLB Sofiji,   može se konstatovati potreba i interes Braće za stalnom saradnjom i većom međusobnom povezanošću, kako iz različitih Obedijencija, tako i u našem regionu.