23. jun 2019.

VELIČANSTVENA PROSLAVA 100 GODINA OD OSNIVANJA VELIKE LOŽE SHS U BEOGRADU

U sklopu obeležavanja 100 godina od osnivanja Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca „Jugoslavija“, 21. i 22. juna 2019. godine, u Beogradu je u organizaciji Regularne Velike Lože Srbije održana centralna Svečana akademija, kao i 50. jubilarna Godišnja skupština Regularne Velike Lože Srbije.

Ovim povodom u Beograd je doputovao, do sada, najveći broj gostiju iz inostranstva, iz preko 40 zemalja i 5 kontinenata, uz prisustvo najviših zvaničnika, predstavnika Velikih Loža iz celog sveta, na čelu sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom, Princom Edvardom – Vojvodom od Kenta, ujedno Velikim Majstorom Ujedinjene Velike Lože Engleske.

Ovo je bio najveći slobodnozidarski skup u istoriji na ovim prostorima. Skup je započet okupljanjem svih delegacija Velikih Loža sveta u beogradskom hotelu „Crowne Plaza“ u petak 21. juna 2019. godine, na prijemu čiji je domaćin bio NUVM RVLS, Br. Lukas Rasulić.

Istog dana, počev od 20 časova, u Narodnom pozorištu u Beogradu održana je svečana akademija povodom obeležavanja stogodišnjice, na kojoj je, pored Velikih Majstora Srbije, Hrvatske, Slovenije i Nemačke, govorio i Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, gospodin Ivica Dačić.

Sledećeg dana, u subotu 22. juna 2019. godine, u jutarnjim satima je za sve strane delegacije organizovan turistički obilazak Beograda, a zatim i predavanje poznatog nemačkog stručnjaka, gospodina Karl Heinz-Landa o perspektivama i budućnosti čovečanstva, pod nazivom „Earth 5.0“

Zatim je usledila 50. jubilarna godišnja Skupština Regularne Velike Lože Srbije, kojoj je prisustvovalo skoro 600 delegata i gostiju, a najuvaženiji gost je bio NjKV, Princ Edvard – Vojvoda od Kenta, Veliki Majstor Ujedinjene Velike Lože Engleske, koji je održao i prigodni govor.
NUVM RVLS Br. Lukas Rasulić je Vojvodi od Kenta uručio posebno spremljeni poklon, kao uspomenu na ovaj izuzetan događaj.

Skup se završio svečanom večerom, kojoj je prisustvovalo skoro 700 zvanica.