22. marta 2015.

Zamenik Velikog Majstora RVLS na skupu Grande Oriente d’Italia

Po ovlašćenju NUVM RVLS Br. Ranka Vujačića, zamenik Velikog Majstora RVLS Br. L.R. je na poziv GRANDE ORIENTE D’ITALIA (Velikog Orijenta Italije) i njihovog Velikog Majstora Br. Stefana Bizija (Stefano Bisi) učestvovao je na memorijalnom skupu „No dimenticare“ (Da se ne zaboravi), organizovanog od strane GOI i regionalne asocijacije loža regije Friuli-Venecija, održanom u Trstu od 06. do 08. marta 2015. godine.
Neposredan povod za Memorijalni skup je masonsko obeležavanje i stručna tribina povodom stogodišnjeg podsećanja na Veliki rat pod nazivom „From the wound of the First World War to the reconstruction of European Conscience“ (Od rana iz Prvog svetskog rata do rekonstrukcije evropske svesti).
U subotu 07. marta 2015. Veliki Majstor GOI Br. Stefano Bisi sa reprezentima Velikih Loža položio je venac na groblje italijanskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.
U okviru Memorijalnog skupa organizovane su i brojne stručne i javne aktivnosti. Jedna od glavnih aktivnosti bila je tribina koja se bavila predstavljanjem života ljudi tokom Prvog svetskog rata u regiji. Veliki aplauz dobio je i govor ZVM RVLS koji se pored opšteg dela, sastojao i od govora NUVM RVLS Br. Ranka Vujačića, održanog na Avali 2014. godine povodom polaganja venaca na Grob neznanog junaka, a prilikom obeležavanja 100 godina Prvog Svetskog Rata u sklopu aktivnosti koje su pratile Godišnju Skupštinu RVLS.
Ova poseta međunarodnom Memorijalnom masonskom skupu, organizovanog od strane Velikog Orijenta Italije bila je izuzetno važna za RVLS, gde su se još više učvrstili dobri odnosi između RVLS i Veliklog Orijenta Italije, kao i između RVLS i Velikih loža koje su bile prisutne na skupu.